Budaörs Város Önkormányzata 2040 Budaörs, Szabadság út 134. Telefon: + 36 23 447 800 E-mail: polgarmester@budaors.hu

Megalakult az új képviselő-testület

Az újraválasztott polgármester, Wittinghoff Tamás és a mandátumot szerzett képviselők is átvették megbízólevelüket, esküt tettek, majd döntöttek a bizottsági struktúráról és annak összetételéről a képviselő-testület október 24-én tartott ülésén. A polgármester bejelentette, hogy mindaddig nem tesznek egyoldalú gesztusokat a Fidesz-KDNP felé, amíg nem zárulnak le a rendőrségi vizsgálatok a kampány során elkövetett súlyos törvénysértésekkel kapcsolatban, és nem tisztázódik, hogy ezekben milyen szerepe volt a pártszövetségnek.

Első napirendi pontként a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettese, dr. Szinessy Péter ismertette a Budaörsön lezajlott önkormányzati választás eredményeit, majd átadta a megbízóleveleket. Ezt követően a polgármester és a képviselők esküt tettek.
A 15 tagú testületben az egyéni képviselői helyek közül mind a tizet a Budaörs Fejlődéséért Egyesület nyerte el. Kompenzációs listáról három Fidesz-KDNP-s illetve egy, a Budaörsi Gazdakör jelöltjeként induló képviselő jutott a testületbe. 


Wittinghoff Tamás köszönetet mondott a budaörsi választóknak, akik az országos és a Pest megyei átlagnál is többen vettek részt a szavazáson. Úgy vélte, hogy ezúttal nem csupán az önkormányzatban végzett ötéves munkájukról mondtak véleményt, hanem arról a gyalázatos kampányról is, amilyenre még soha nem volt példa.


Ígéretet tett arra, a következő ciklusban is úgy fognak dolgozni, hogy Budaörs a szabadság szigete maradhasson. Ahogyan eddig, továbbra is tiszteletben tartják az intézmények autonómiáját. Hiába vette el az állam a várostól az iskoláit, nem hagynak fel sem a tanárok, sem oktatási programok támogatásával. Ugyanígy megmarad az a 22 féle szociális támogatás is, amely segítséget nyújt a nehéz helyzetben élőknek. 


Bejelentette, hogy máris felvették a kapcsolatot a környező településekkel. Érddel például közösen igyekeznek majd megoldani a szemétszállítási problémákat, míg a fővárossal és az agglomerációs településekkel a közlekedési helyzeten próbálnak javítani. Ez természetesen olyan nagyságrendű feladat, amelyet egyetlen város nem tud egyedül megoldani. Meg kell teremteni a kötöttpályás, elővárosi vasúti közlekedést Budapest felé és be kell fejezni az MO-ás körgyűrű összekötését – hangsúlyozta. 


Megemlítette, hogy egy, a napokban megjelent rendelkezéssel a kormány tovább nehezíti az önkormányzatok dolgát, hogy követni tudják, milyen építkezések folynak a területükön. A jövőben még az építési e-naplót sem kell használniuk a magánépíttetőknek. 


A város tovább fog harcolni az ellen, hogy évente több mint kétmilliárdot von el a kormány Budaörstől törvénytelenül. Az ügy már az Európai Unió jogi testületei előtt van.


Majd a polgármester arról a sajtótájékoztatóról beszélt, amelyet közvetlenül a testületi ülés előtt tartottak a választás során elkövetett bűncselekményekről. A tájékoztatóról megjelent közleményben a Budaörs Fejlődéséért Egyesület pontokba szedte az általa sérelmezett eseteket:
„Városunkban is égtek a telefonvonalak, és ál-közvéleménykutatók sugalmazott kérdésekkel igyekeztek rossz színben feltüntetni a még hivatalban lévő polgármestert, és egekbe dicsérni a Fidesz-KDNP színeiben induló ellenfelét - írják.
Miután a Budaörs Fejlődéséért Egyesület drága pénzen megvásárolta a villanyoszlopokon a plakáthelyeket, mert törvényesen csak erre volt lehetőség, hirtelen kiderült, hogy a Fidesz a saját reklámjait ugyanoda ingyen is kiteheti. Felháborodásunkra az érintett cég mindenkinek engedélyezte ezt hivatalosan is.
Ipari méreteket öltött a plakátok leszaggatása, és furcsa módon ez csak a Budaörs Fejlődéséért Egyesület reklámjait érintette.
Konkrét köztörvényes bűncselekmény valósult meg akkor, amikor először zsarolni próbálták a jelenlegi polgármestert, hogy ne induljon el a választáson, és akkor elkerülheti, hogy egy lejárató videót tegyenek róla közzé. Miután ezt a zsarolást kategorikusan visszautasította, először levelekben majd szórólapokon kezdték terjeszteni a lejárató videó elérhetőségét. A linket egy olyan – a Fidesszel rokonszenvező – jobboldali portálon helyezték el, amelynek törvénytelen módon nem volt impresszuma, és a híroldal üzemeltetőjét sem lehetett elérni.
Végül már tettlegességre is sor került, amikor három fiatal inzultálta Wittinghoff Tamás 90 éves édesapját, miután megkérdezték tőle, hogy az ő fia-e a polgármester.”
„Ezért a Budaörs Fejlődéséért Egyesület az új önkormányzat megalakulásakor nem ajánl fel alpolgármesteri tisztséget a Fidesz-KDNP-nek, illetve mindaddig nem választja meg őket semmiféle tisztségre, amíg a fenti ügyek nem tisztázódnak” – tartalmazza a közlemény. 


„A Fidesz-KDNP képviselőinek természetesen minden olyan lehetőség adott, amely az önkormányzati törvény szerint jár nekik.
Sem az önkormányzati törvény, sem az önkormányzat SZMSZ-e nem tartalmaz arra vonatkozó szabályt, hogy a képviselőknek automatikusan jár a bizottsági tagság, de tanácskozási joggal a bizottságok munkájában valamennyi képviselő részt vehet – zárul a közlemény.”


Wittinghoff Tamás felidézte, hogy öt évvel ezelőtt a képviselő-testület megalakulásakor az önkormányzati többséget adó Budaörs Fejlődéséért Egyesület (BFE) biztosította, hogy a Fidesz-KDNP a tényleges támogatottságát messze meghaladó mértékben kapjon bizottsági helyeket. Akkor a 15 testületi tagból – akárcsak most – mindössze 3 volt a Fidesz-KDNP képviselője. Hisz a közvetlenül elnyerhető mandátumok közül valamennyit a BFE kapta meg. A Fidesz, ahogy most is, csak a töredékszavazatok alapján jutott képviselői helyekhez. 


Ezen túlmenően 2014-ben, korábbi frakció-vezetőjük, Kálóczi Imre révén, megkapták az egyik alpolgármesteri helyet is. Más kérdés, hogy olyan mértékben nem akartak együttműködni, hogy néhány hónap múlva, ezt az alpolgármestert még a helyi Fidesz-csoportból is kiléptették.


A polgármester leszögezte, hogy ebben a ciklusban mindaddig nem tesznek egyoldalú gesztusokat a Fidesz-KDNP felé, amíg nem tisztázódik a törvénytelenségekben való érintettségük. Potenciális elkövetőknek tekintik azokat, akiknek az érdekében ezek a bűncselekmények megtörténtek – fogalmazott. 


Felidézte, hogy a választás után telefonon beszélt Czuczor Gergellyel, akinek felajánlotta, hogy két út vezet a jövőbeni normálisan együttműködéshez. Vagy megvárják a rendőrségi eljárások lezárultát, ami sokáig eltarthat, vagy elmondják őszintén, hogy kik követték el a bűncselekményeket, és az érintetteket véglegesen kizárják a politikai- és közéletből. 


Egyúttal bejelentette, hogy egymillió forint nyomravezetői díjat ajánl fel annak, aki segíteni tudja a rendőrséget abban, hogy elfogják az édesapját fizikailag inzultáló tetteseket.
Ezt követően elkezdődött a képviselő-testület érdemi munkája. Először a polgármester fizetéséről döntöttek, amelynek mértékéről törvény rendelkezik. 


Wittinghoff Tamás Biró Gyulát javasolta alpolgármesternek, aki az előző ciklusban is betöltötte ezt a tisztséget. Személyéről titkos szavazáson döntöttek, amelyen megkapta valamennyi képviselő támogatását. A jogszabályoknak megfelelően letette az esküt is. Majd megállapították az ő illetményének mértékét is.


Következő napirendi pontként a leköszönő alpolgármester, Kálóczi Imre végkielégítéséről döntöttek. A polgármester a munkáját értékelve, a törvényben adható maximumot javasolta, amit el is fogadott a testület.


Kálóczi Imre a döntés után bejelentette, hogy őt magát és a Budaörsön élő jobboldali gondolkodású embereket olyan mértékben felháborította az eldurvult kampány, amely végül fizikai erőszakba is torkollott, hogy végkielégítésének teljes összegét, 3 millió 769 ezer forintot felajánlja nyomravezetői díjként. Teszi ezt annak reményében – fogalmazott -, hogy ekkora összeg már segíthet megtalálni a tetteseket, akik bántalmazták Wittinghoff Tamás 90 éves édesapját. 


A képviselő-testület módosította azt a rendeletet, amely a bizottságok és tagjaik számát határozza meg. 


Ezt követően a bizottságokban részt vevő képviselők személyéről döntöttek. A polgármester megismételte, hogy a bizottságok személyi összetételében tükröződik mindaz, amit korábban mondott. Vagyis egyelőre csak a BFE és a Gazdakör képviselői vehetnek részt a munkában.
Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) felszólalásában megköszönte a saját szavazóik támogatását, gratulált a győzelemhez Wittinghoff Tamásnak és a BFE képviselőinek is. Úgy vélte, hogy most egy politikai döntés született a bizottságok összetételével kapcsolatban, amely olyan cselekményekért bünteti a Fidesz-KDNP képviselőit, amelyek esetében csak vélelmezik, hogy ezekhez nekik közük lenne. Elítélte a polgármester édesapját ért támadást, és leszögezte, hogy ahhoz nekik semmi közük. Szerinte nem helyes, hogy kizárják őket a bizottságokból, holott négyezer budaörsit képviselnek a testületben. Majd a jegyzőtől érdeklődött, hogy törvényes-e ez olyan esetekben is, amikor a képviselő-testülettől átruházott ügyekben dönthetnek a bizottságok. 


Dr. Bocsi István jegyző szerint a képviselők jogai nem sérülnek, a törvények nem írják elő, hogy minden képviselőnek tagként kellene részt venni a bizottsági munkában. Ott így is felszólalhatnak, javaslatokat tehetnek, amiről szavazhat a bizottság. 


Farkas Benedek (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) arra emlékeztetett, hogy a plakátrongálások szisztematikusan az ő néhány körzetüket érintették.


Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) szerint a BFE plakátjait gyenge minőségű ragasztóval helyezték fel, ezért azok maguktól estek le. 


Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy a Facebook-oldalára ő is nagyon durva hozzászólásokat kapott. 


Monostori-Kalovits Márk (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) szerint egy évtizednyi szisztematikus gyűlöletkeltés nem hasonlítható össze néhány Facebook-hozzászólással. Meglehetősen furcsának találta azt is, hogy a plakátjaik ragasztóanyaga csak néhány körzetben lett volna rossz, és ott minden második nap „leestek”, máshol pedig nem. 


Wittinghoff Tamás közölte, számára nehezen hihető el, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjei ne tudtak volna arról, hogy ál-közvéleménykutatók az ő érdekükben kampányolnak, és hogy, kik és milyen tartalmú szórólapokat osztogattak az Czuczor Gergely ellenfelének lejáratására. Arról már nem is beszélve, hogy a kormánypártok messzemenően felelősek azért az eldurvult hangnemért, ami az országban uralkodik. 


Utolsó napirendi pontként a Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft. (BTG) és a Törs Csatornamű Kft. felügyelőbizottsági tagjait választották meg.

VISSZA

Eseménynaptár

2024.03

  1. H
  2. K
  3. Sz
  4. Cs
  5. P
  6. Szo
  7. V
  1.  
  2.  
  3.  
  4.  
  5. 1
  6. 2
  7. 3
  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7
  5. 8
  6. 9
  7. 10
  1. 11
  2. 12
  3. 13
  4. 14
  5. 15
  6. 16
  7. 17
  1. 18
  2. 19
  3. 20
  4. 21
  5. 22
  6. 23
  7. 24
  1. 25
  2. 26
  3. 27
  4. 28
  5. 29
  6. 30
  7. 31

Szolgáltatások A-tól Z-ig